Priser

Candidadietten

CANDIDADIETTEN

Soppen Candida Albicans er en naturlig del av floraen i kroppen. Når  denne blir dominerende i forhold til vår bakterieflora, oppstår ubalanser i kroppen.
Noen plager kan være:

Tretthet/konsentrasjonsforstyrrelser

Muskel/leddsmerter

Generelt redusert immunforsvar, f.eks bihulebetennelser/urinveisinfeksjoner

Mage/tarmplager

Luft

Vekselvis treg/løs mage

Diffuse mage/tarmsmerter
Årsak:

Sukker/raske karbohydrater/hvetemel

Gjærholdig mat

Medisiner f.eks. Antibiotika/Penicillin

Stress

Mineralubalanser (se håranalyse)
Forebyggende tiltak:

Følg Candida-liste (listen finner du under overskrift «Candidadietten»)

Ta nødvendig mineraltilskudd

Sopp-regulerende naturmedisin -Dida,Citrosept,Olivenblad ekstrakt,Chlorella 1000,Floracin

Melkesyrebakterier -Bio-Acidophilus og Bio-Dophilus
CANDIDADIETTEN:

Diett-liste over matvarer som du kan spise:

Grønnsaker:  (Vær forsiktig med råkost i begynnelsen, pga. gjæring i magen).

Asparges

Rødbeter

Brokkoli

Rosenkål

Hodekål

Gulrøtter, ikke 14 første dager (pga. sukkermengden)

Blomkål, forvelles alltid først

Selleri

Agurk

Eggplanter

Grønn paprika, (rød og gul danner lett muggsopp underskallet)

Turnips (nepe)

Spinat, (god næring)

Sennep

Bladbete

Grønnkål

SalatLøk, hvitløk er effektiv mot candida

Persille

Erter, bønner og belgfrukterFriske tomater (samme syre som i sitrusfrukter)

Sommer- og vinter-squash

Zucchini og andre squash-typer

Poteter, søtpoteter

Avokado

Pastinakk

(Mais)

Egg

Korn, (hel), kavring:

Bygg, hirse, havre, ris (helst grovris), hvete – ikke fint hvetemel.

Kavring (obs. gjær).

Pasta:

Pasta, helst fullkornpasta.

Frukt, (frisk): ikke de 14 første dager. Bruk årstidens frukter, maks. 250 g daglig.

Friske eller frosne frukter. Friske eller frosne bær

(Bananer).

Drikkevarer:Vann, farris, (cultura-melk, fløte, yoghurt naturell), urteté, grønn

té, (eplemost) NB! Ikke kaffe eller vanlig té.

Alternativ til melkeprodukter: Rismelk, havremelk, (soyamelk), kokosmelk.

Nøtter, frø, oljer:

Mandler (uten skall)

Paranøtter

Cashewnøtter

Hasselnøtter

(Alle nøtter MÅ knekkes selv)

Gresskarfrø

Solsikkefrø. Frøene skal være grå – rens ut gule frø og frø som er sorte/brune.

Sesamfrø. Sesamfrø skal ikke smake bittert. Da er de blitt harske og må ikke spises.

Både mandler, nøtter, frø og oljer skal oppbevares i kjøleskap.

Smør:

Meierismør uten salt, solsikkesmør. Unngå margariner.

Oljer:

Mandel

Aprikos

Avokado

Mais

Linfrø

Oliven

Saflor

Sesam

Solsikke

Salatdressinger kan lages av olivenolje, presset sitron og krydder.

Brød:

Korni – knekke, fiber, eksport og flattbrød Ryvita – fiberbrød (som er gjær- og

maltfri)

Riskaker – uten krydder

Lomper

”Bakepulverbrød”

Kjøtt – ikke røkt:

Lammekjøtt

Viltkjøtt

Kalkun

Kanin

Magert oksekjøtt (ikke for ofte)

Kylling

Bønner

Linser

evt. leverpostei

Fisk, sjømat:

All fisk og all sjømat

Ikke røkt fisk og oppdrettsfisk

Salt:

Unngå raffinert, hvitt salt. Bruk i stedet uraffinert havsalt, men høyst 1 knivsodd pr. måltid. Bruk eventuelt urtesalt som bordsalt.

Søtningsmidler:

Unngå raffinert, hvitt sukker og produkter hvor dette inngår. Bruk i stedet søt tørret frukt. Lag eventuelt en té av anis, fennikel og lakrisrot og bruk dette som ”det søte”. MEN: unngå i starten noen som helst form for søtningsmidler – bruk i stedet téen.

Frisk urter kan brukes som smakstilsetning i all mat.

Godteri:

Ukrydret potetgull og popkorn uten tilsetninger.

MATVARER DU MÅ UNNGÅ:

All slags sukker, fruktose, sakkarin og sukkerholdig mat: Mineralvann, fruktdrikker, kjeks, kaker, paier, iskrem, frokostblandinger, hermetisk frukt og grønnsaker, syltetøy.

Alkoholholdige drikker:

Øl, vin, champagne, rom, brandy etc. (Alle gjærte drikker og ekstrakter, tinkturer. hostemedisin og andre medisiner.)

Gjær, brød, konditorvarer:

All surdeig, boller, frossent brød, rundstykker, kjeks, kringle, kaker.

Matvarer som inneholder eddik, krydder, sauser, buljong:

Salatdressing, majones, pickles, ketchup, sennep, surkål, syltede agurker, syltede rødbeter, oliven, de fleste kryddersauser som barbeque, tomat, chili, paprika og mange andre.

Alle osteslag:

Også gjærede meieriprodukter, ”cottage cheese”, naturlige, blandete og pasteuriserte oster, kjernemelk og sur fløte.

Gjær og sopp-produkter:

Soyasaus, trøfler, sjampinjonger, maltmelk.

Nøtter:

Peanøtter og peanøttprodukter inneholder vanligvis muggsopper. Det samme gjelder pistasier.(Alle nøtter MÅ knekkes selv.)

Unngå oppvarmet mat:

Det vil si boksemat, frysemat, suppeposer, annen ferdiglaget mat. Lag heller ikke mat til flere dager om gangen.

Koking er den mildeste form for varmebehandling.

Baking i ovn er også utmerket.

Unngå steking (den må være veldig mild. Ingen brenning).

Du kan få ”abstinenssymptomer” de første ukene, i form av influensaliknende symptomer, uro, hodeverk, verkende lemmer, depresjon, kvalme, skjelving og ekstrem trang til for eksempel brød, ost eller sukkerholdige matvarer. Det kan også oppstå situasjoner hvor gamle symptomer blusser opp, som for eksempel halsbetennelse, bihulebetennelse, smerter i muskler og ledd.

Hold fast ved dietten. Spis heller mer av det du har lov til å spise – også mellom hovedmåltiden. Abstinensen vil avta etter hvert.