Priser

Syre/basedietten

Syre/basedietten

Til tross for den store kunnskapen mange i dag har om sunt kosthold, tilfører vi kroppen altfor mye sur mat. Den store andelen av fastfood, kantine- og ferdigretter, gir kroppen en varig sur belastning.

 

Den naturlige syre-/base balansen

Forutsetningen for indre balanse i kroppen vår er et syre-/base-forhold som er i likevekt. Dersom syre-/base forholdet er i likevekt, fungerer stoffskiftet, vi får kreftene tilbake og føler oss vel. Siden vi ustanselig tilfører kroppen forskjellige mengder av syre/base, har kroppen en egen mekanisme som skal holde syre-/base forholdet i en naturlig likevekt. Et syre-/base forhold i kroppen som er i likevekt, har et forhold på 20% syre og 80% base. Vår ernæring består allikevel som oftest av 80% sure og 20% basiske bestanddeler. Da stoffskiftet også avgir syrer, må kroppen vedvarende forskyve denne likevekten. Bare ved daglig tilførsel av en riktig mengde basiske stoffer, kan kroppen beskytte seg mot en kronisk forskyvning av syre-/base likevekten. Her kommer noen gode råd om hvordan du kan oppnå en riktig syre-/base likevekt på en naturlig måte.
Ytre belastninger

Mange ytre belastninger kan påvirke den følsomme syre-/base likevekten. I dag spiser vi mindre av den maten som er nødvendig for basetilførselen. Grunner til dette er bl.a. utarming av jorden grunnet sur nedbør, og et masseproduksjonsrettet landbruk. I den industrielle foredlingen av næringsmidler forringes de basiske stoffene ytterligere, og mineraler og sporstoffer går tapt. I tillegg spiser vi som regel for mye mat med høyt innhold av fett, karbohydrater og proteiner. Også gjennom stress og feilernæring belaster vi kroppen med for mye syre.

Økt bruk av nikotin, alkohol og koffein gjør at surhetsbelastningen stiger betraktelig. Dersom kroppens kapasitet til å nøytralisere blir oversteget, deponeres syre i bindevev, ledd og muskler, og vi vil føle oss slappe og trette. Vi kan også få symptomer som nervøsitet, søvnforstyrrelser, konsentrasjonsvansker og redusert immunforsvar.

 

Indre belastninger

En basisk ernæring bidrar til å opprettholde din sunnhet. Ideelt er frisk frukt og grønnsaker, så vel som de fleste melkeprodukter. Dette er de viktigste kildene til basiske vitalstoffer og burde derfor være i overvekt i ditt daglige kosthold. Alt som smaker surt gir ikke sur effekt i kroppen. F.eks. har sitron og eddik en positiv innvirkning på syre-/base likevekten. Litt informasjon om noen næringsstoffers basiske eller sure innvirkning på kroppen finner du i DIN PERSONLIGE SYRE-/BASE TABELL.

 

Tips for å opprettholde den daglige likevekten

·    Vær bevisst hva du spiser. Vår tabell vil kunne hjelpe deg.

·    Spis i ro. Tygg godt, slik blir viktige næringsstoffer bedre tatt opp.

·    Drikk mye. Vann er best. Skadelige stoffer blir da lettere utskilt.

·    Beveg deg. Belastende syre skilles ut i svette.

·    Unngå overflødig stress. Prøv å slappe mer av.

·    Øk den daglige dosen av basiske vitalstoffer, slik at syren kan nøytraliseres.

 

Basica Vital – et mineral- og sporstoff produkt

Basica Vital består av en unik kombinasjon av mineralstoffer og sporelementer, spesielt sammensatt til å forsyne kroppen med nødvendige basiske stoffer. Basica Vital anbefales som et daglig kosttilskudd.

Gjennom en utregnet basetilførsel kan syre som er lagret i bindevevet løses opp og utskilles. Det er etter dette prinsippet Basica Vital fungerer. Det er i studier vist at feil syre-/base balanse over tid gjør at benvevet for å kompensere, må gi opp kalsium, og kan dermed være én av årsakene til osteoporose (beinskjørhet).

Basica Vital inneholder en blanding av forskjellige basisk virksomme, naturlige mineralstoffer og sporstoffer på melkesukkerbasis. Den høye andelen av melkesukker påvirker fordøyelsen ytterligere slik at opptaket av mineral- og sporstoffer blir bedre.

 

Viktige bruksområder:

·     Osteoporose

·    Ved dietter og faste

·    Ledd- og muskelsmerter

·    Idrettsutøvere/restitusjon
Flere tilstander og lidelser hvor Basica Vital pga.  sin unike sammensetning vil være et godt tillegg:

·    Ved svangerskap og amming

·    Ved dietter og faste

·    Etter langvarig sykdom

·    Fibromyalgi

·    Eldre

·    Enkelte hjerte-/kar sykdommer

·    Idrettsutøvere/restitusjon

·    Diabetes type 2 (aldersdiabetes)

·    Stillesittende arbeid

·    Ledd- og muskelsmerter

·    Ved halsbrann

·    Urinsyregikt

·    Osteoporose

·    Migrene

·    Tungmetallforgiftning
Mange vitaminer og sporstoffer trenger et riktig syre-/base forhold for å bli tatt opp i kroppen.  Basica Vital gir deg din vitalitet tilbake!

Din personlige syre-/base tabell

Tallverdiene angir syre-/base ekvivalentene (i meq/100 g) og beskriver hvor stort overskudd på basisk eller surt virkende bestanddeler er i næringsmidlene.

Vi har laget en tabell til deg slik at du kan sette sammen en optimal spiseplan. Tabellen vil informere deg om hvilke næringsmidler som virker basisk  (+) og hvilke næringsstoffer som virker surt (-) på kroppen din. Andelen av næringsmidler med baseoverskudd bør være i klar overvekt.

 

Din personlige syre-/base tabell

– KJØTT + FRUKT
Servelatpølse –  8.5 Eple +   3.6
Storfekjøtt, middels fet -13.6 Banan +   8.0
Svinelever -24.5 Pære +   3.1
Gås -15.6 Jordbær +   3.7
Kalkun – 5.0 Fiken, tørket + 33.4
Leverpostei -10.1 Grapefrukt +   5.1
Storfe, mørbrad -10.1 Kiwi +   7.0
Storfe, lever -24.4 Appelsin +   5.8
Storfekjøtt, middels fett -13.6 Fersken +   3.7
Skinke -12.9 Rosiner + 15.6
Røkt, kokt skinke –  7.6 Sitron +   5.0
Svinekjøtt –  9.5 Moreller +   5.6
Vannmelon +   3.3
– BRØD Druer +   4.9
Rundstykker –  5.0
Graham brød –  5.4 +GRØNNSAKER/SALAT
Knekkebrød –  7.1 Blomkål +   2.3
Rugbrød –  7.2 Bønner +   1.2
Helkorn hvetebrød –  5.9 Brokkoli +   1.3
Loff –  4.8 Isbergsalat +   2.8
Vårsalat +   5.4
– KORNPRODUKTER Paprika +   2.7
Cornflakes -14.1 Agurk +   2.3
Bygg, helkorn –  4.7 Poteter +   4.6
Havregryn –  3.7 Kålrabi +   3.8
Grovt hvetemel –  7.7 Hodesalat +   4.4
Ris, forkokt –  6.2 Løk +   8.8
Rug, helkorn –  3.4 Purre +   5.6
Fint hvetemel –  6.1 Rosenkål –    2.9
Mais –  0.9 Hvitløk +   7.4
Spinat + 14.1
– FISK Tomat +   4.3
Ørret -17.7
Reke -16.6 + DRIKKE
Gjedde -17.7 Eplejuice +   3.1
Helleflyndre -18.0 Øl, lyst –    1.5
Skrei -16.2 Cola, koffeinholdig –    0.7
Røkt laks -15.9 Appelsinjuice +   5.3
Makrell -14.6
Blåskjell -24.4 + DIVERSE
Sjøtunge -14.0 Eddik +   1.3
Krabbe -11.1 Egg, friske –  15.2
Olivenolje –    2.8
+ – MELKEPRODUKTER Spaghetti –  11.5
Yoghurt, fet + 1.8 Rødvin +   1.9
Camembert –  7.4 Tomatsaft +   3.2
Edamer –  3.3 Hvitvin, tørr +   1.9
Emmentaler, fet + 3.6 Druesaft +   4.1
Helmelk + 2.9 Brunt sukker +   2.9
Kefir, fet + 3.1 Hvitt sukker +/- 0.0
Gouda +13.6 Honning +   0.6
Makaroni –  11.5